неделя, 9 октомври 2011 г.

Работилничка при Двете Елши ,,,

Мисля,че това е третата работилничка на която официално ходя при Двете Елши. Този път темата беше "Сгъвки" - общо три проекта с поне 7 вида сгъвки и ... си беше голямо сгъване и разгъване :)

Ето какво правихме:



Това са двете кутийки, които бяха всъщност втория и третия проект..
Ще започна отзад напред, защото, всъщност кутийката на Ем се оказа най-трудоемката в работилничката..
Ето това донесох в къщи:
То се състои от следните части:

В къщи си поиграх още малко и в момента изглежда така:

Тук е много важен подбора на цветовете на основните елементи (картона), защото..от това зависи с какво след това ще е възможно да се декорира кутийката и как ще изглежда финалния й вид.
Със сигурност ще направя някой ден такава...(наистина отнема доста време и е нужно голяма прецизност при измерването и изрязването, за да се получи приличен резултат)


За тази кутийка ни бяха нужни картони със следните рамери:
12х12 инча - 1бр
8х8 инча - 1бр
9,3/8 х 9,3/8 инча - 2 бр
11,3/8 х 9,3/8 инча - 1бр
Тия мерни единици, направо ме разбиха..Но..само изглеждат толкова сложно. На практика, ако имате линийка, разграфена в инчове, се работи точно, както и със сантиметрите :)

За сгъвките..
1.На първия лист 12х12 инча се правят сгъвки от всички страни на : 2, 4, 8 и 10 инча.
Така се получава в средата по-голям квадрат.
Изрязват се по 3 квадратчета от малките в четирите ъгъла.
След това от двете срещупиложни страни се изрязват триъгълничета..
и..следват сгъването но..се иччаква с лепенето..

2. На втория лист 8х8 инча сгъвките са на 2 и 6 инча от едната страна, а от другата са на 2, 4 и 6 инча.
Следва изрязване на четирите квадратчета в ъгъла и изрязване на триъгълничета на сгъвката .. и..след това сгъването и лепенето..на двете части една към друга..(тук..трябва да знаете какво точно искате да получите и..става относително лесно, ако всичко е точно оразмерено и изрязано..)
От този лист се получава всъщност междинната преграда, която разделя кутийката получена от първия лист на две и така оформя рафтчетата..

3. На третия и четвъртия лист с размери 9,3/8х9,3/8 инча , както и на четвъртия лист с размери 11,3/8х9,3/8 инча, сгъвките са на 1,7/8 и 3,3/4 инча от всички страни..

Следва изрязване на трите квадратчета в четирите ъгъла и...сгъване и лепене (точно както при първия лист)
От последните 3 сгъвки се получават всъщност чекмеденцата..
..........

Втората кутийка ни беше представена от Гери.
Тя в крен вид при мен изглежда така:






Реално, тук правихме двете части на кутийката- долна и горна..
Размерите на хартията, която е необходима за долната и горната част са :
21х21 см- 2бр (тук е важно размерите да са такива, които са кратни на три)


1. На първия лист с размер 21х21см се правят сгъвки на 7 см и 14см от всички страни. Получава се квадрат в който има сгънати още 9 квадрата.. :) Изразва се като колело от всички страни първата сгъвка до първата сгъвка :) и..се лепят (може и да не се лепят според Рали, но..аз си ги залепих моите :)
2. На втория лист, не съм сигурна,че разбрах съвсем точно какво се прави, понеже в този момент отсъствах. Наложи се да си прибера детенце от един следобеден ангажимент по-рано, отколкото очаквах и..с доста притеснения се върнах заедно с него в работилничката..
Все пак, Рали ми показа,че на втория лист трябва да немерим средата и като плик да сгънем всички ъгли към средата.
След това разгъваме и сгъваме всички страни към средата успоредно на себе си..(само как обяснявам, ааааааа?)
След това отваряш и взимаш ножицата. Срязваш до средното квардатче от двете страни след първото и преди последното квадратче и.......след това сгъваш тип оригами до кутийка..(тук си признавам,че не си спомням съвсем добре как точно ставаше, но..със сигурност, когато пробвам отново , се надявам да си припомня..)

Първия проект отново ни беше показан от Ем.

Това беше сгъвката на безкрайната картичка. Преди време при Двете Елши имаше такова предизвикателство и тогава имаше чудесно обяснение как точно с еправи такава сгъвка. Не знам доколо аз ше успея да го обясня добре, без да е нарисувано, но..за безкрайната картичка са ни нужни 4бр еднакви картона с размери, кратни на 4.
В случая ползвахме 3х6 инча, но..би могло да е 16х8см (примерно)
Тук е наистина изключително важно да са точни размерите и сгъвките, защото от това зависи след сглобяването картичката наистина да може да се отваря като безкрайна.
Сгъвките и на 4-те части са от късата страна на две (получават се две половинки от по 1.5 инча)
По дългата страна се сгъва на разстояние 1,5 инча от двете страни (т.е..на 1,5 инча и на 4,5 инча)
След това се подреждат двете от четирите картончета с дългите страни хоризонтално, а другите две картончета с дългите страни вертикално.
Слага се лепило в четирите ъглови квадратчета ( на квадрата, който се получава от двата допрени картона) и се залепят един към друг двата получени "квадрата"
Тук..наистина е добре човек да го е видял..
Крайния резултат от едната страна е :


а от другата страна:


Аз все още не съм украсила своята безкрайна картичка, но..когато е готова, непременно ще ви я покажа :)

Искам специално да благодаря на всички момичета и особено на Рали и Ем, които стоически изтърпяха моя малък син във втроата половина от работилничката, но...не очаквах,че ще продължи цели 3 часа, а неучаквано, ангажимента на малкия мъж беше намален от ангажимент до 17ч, в такъв до 15.40... и всички останали помощници (основно в лицето на тати) бяха ужасно заети със служебни дела (в събота!)..
В крайна сметка, се надявам да са успели да почистят след него бъркотията, която остави и..се надявам да не е съсипал трайно нещо .. Ем, Рали,..наистина го изтърпяхте геройски!

Ето част от "произведенията" на малкия мъж, които стават за показване:

2 коментара:

Miss Emerald каза...

Прекрасно забавление сте си устроили и сте създали прекрасни творби!

Plamnito каза...

Прекрасни неща сте направили. Картичката и кутийката вече ги пробвах, но съм очарована от подробното описание на шкафчето, така че хващам хартиите преди да съм изпила кафето. Много ти благодаря, че не си си поскъпила труда за обяснения, Краси!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...