събота, 7 януари 2012 г.

Ивановден

Дойде редът на още един хубав празник, който трябва да се полее подобаващо. На Ивановден православната църква чества деня на св. Йоан Кръстител, който кръщава Исус Христос в река Йордан. Йоан познава и посочва Христос като Син Божий. Наречен е Предтеча, защото предрича идването на Спасителя на земята.

Днес празнуват всички с имена Иван, Иванка, Ваньо, Ваня, Йоана, Йоан, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Калоян, Жан, Жана и Яна.
На обредната трапеза именниците е добре да посрещнат своите гости с варено жито, фасул, ошав, баница, а също и с кървавица, печена луканка или свински ребра със зеле.
Ивановден е част от богатия в обредно отношение коледно-новогодишен празничен цикъл. Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден.

Навсякъде обредът е за младоженците, като действието се извършва от кума или девера. Затова окъпването би могло да се разглежда като елемент от следсватбените обичаи, с който се затваря широкият кръг на сватбената обредност.
Този ден ергените къпят момите, окъпвани са младите мъже и именниците.

В Югозападна България къпят младоженките и малките момиченца до 1 годинка. Обредното къпане включва и разменянето на подаръци, както и гостувания и празнична трапеза.
Народната представа за св. Иван като покровител на кумството и побратимството определя гостуванията у кумовете. Носи се кравай, месо и вино. Прави се обща трапеза.

На Ивановден изтича срокът, през който ходят новогодишните маскирани дружини.
В някои райони на страната коледарите отвеждат тържествено царя на чешмата и го окъпват. След това той устройва угощение, на което присъстват и маскирани като мечка, невеста, арапи и пр. мъже. Накрая всички излизат на празнично хоро, с което приключва пълният цикъл на обичая Коледуване.

Днес не успях да направя картичка, но..омесих пика и хляб за здраве..




Честито на всички именници!

1 коментар:

Поли каза...

Чудесна публикация! Благодаря ти! Дано повече хора знаят и пазят традициите ни, те ни правят уникални! Ако имаш именници, да са ти живи и здрави, ако нямаш - пак бъдете живи и здрави!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...