понеделник, 21 май 2012 г.

За вярата или..ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН на всички с хубавите имена Константин и Елена и техните производни!

На този прекрасен ден, преди 12 години правихме кръщене на мен и на трите деца едновременно. Беше чудесен празник с много гости и от този чудесен празник, преди 12 г, всички в нашето семейство са кръстени в църква.
След самото кръщене имахме инцидент - пиян шофьор с лада се блъсна в нашата кола и скъси багажника й с 15 см. За наш и негов късмет, всички бяхме живи и здрави. От тогава на този ден винаги си правим семеен курбан за здраве. Бъдете живи и здрави и вие и се обичайте.
Днешната ми картичка е специално за днешния ден. За вярата и..за всички именници.Да им е живо и здраво името- да си го носят с гордост, а то да им носи слава! Ето я и картичката


Ползвала съм крафт хартия, парче от прекрасната corе-dinations хартия,която съм ембоснала с една от суперските папки за релеф на Тим Холтц, както и една много ценна за мен дизайнерска хартия Wayfarer на Janet Hopkins, малко канап, панделка, ръчно нарисувани и изрязани букви (момичета, какво ли удоволствие е, да имаш плотер..)и апликирано цвете.., елипса, накъдрена елипса..декоративен "шев". На мен крайния резултат ми харесва. Надявам се да хареса и на вас. Църквата почита днес светите равноапостоли Константин и Елена. През 313 г. император Константин издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като официална религия във Византия Самият той приема християнската вяра в края на живота си.
Майка му Елена отива на поклонение по местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус. Според народните вярвания на този ден строго е забранена всякаква полска работа.Селските стопани свързват празника с предпазването на реколтата от градушка. Вярва се, че "Еленка и Костадин носят градушката в чувал".
Това е денят на игрите върху огън -нестинарството, запазени и досега в някои райони на Странджа, но почти само като атракция. Празникът започва няколко дни преди деня на св. Константин и Елена - със събиране на средства за общ курбан, а също с почистване и поправяне на изворите и кладенците на селата.
На мегданите предварително е приготвена голяма клада от няколко товара дърва. Вечерта те се запалват, а всички се събират около кладата и слушат ритъма на ритуалния тъпан, по-късно - и хороводните мелодии, предназначени за обреда. Когато огънят стихне, останалата жарава - живите още въглени, се разстилат в кръг. Около тях се извиват хората, а начело се носят иконите на св. Константин и Елена. В жаравата влизат боси нестинарите, които най-често са жени. Те са, като че ли в несвяст, в унес.
Вярва се, че иконата на светеца, която държат, ги запазва от огъня. В това състояние нестинарите понякога изричат пророчески думи, гадаят бъдещето или общуват с умрели предци. Трансът и ритуалният им танц траят няколко минути.
 След нестинарските игри всички се събират на общата трапеза с приготвения курбан.
Имен ден празнуват Константин, Елена, Костадин, Костадинка.

Честит празник , усмихнат слънчев ден и успешна нова седмица на всички!

2 коментара:

Miss Emerald каза...

Краси, много готина картичка се е получила, с много хубава символика. Неприятен инцидент сте претърпяли тогава, но важното е, че всички сте били добре. Бъдете живи и здрави!

Borqna каза...

Прекрасна картичка, Краси!
Чудесен пост!
Продължавай да ни радваш, забавляваш и вдъхновяваш!
Присъединявам се към горния
коментар -
Бъдете живи и здрави!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...